Menu lletres
Menu Cultures Viatgeres
Menu Media
Dani Caracola & La Banda de Ida y Vuelta 
Català Español English

 

 

 

Dani Caracola & La Banda de Ida y Vuelta

 

"Cultures Viatgeres"

 

El projecte "Cultures Viatgeres" neix molt abans de fer les cançons, molt abans de tocar amb músics cubans, brasilers, colombians, etc. Molt abans fins i tot de nèixer, segurament quan a la cultura encara no se li deia cultura. Llavors ja viatjaven les cultures. Sempre ho han fet. Des de Marco Polo fins a Colom per bé o per mal les cultures sempre han viatjat. Sovint unes d'invasores, represores o colonialistes han intentat reprimir a d'altres però una cultura és com l'aire que es respira. Per molt que es vulgui no pot evitar barrejar-se i ser viscuda per gent d'arreu. No és cap sopa d'all que haguem inventat amb aquest disc, sinó el fer de forma conscient aquests viatges i amb tota la intenció solidària de trobar-nos per compartir els tresors que la humanitat hem anat construint durant segles generant sabiduria i identitat.

 

Cultures Viatgeres
 

 

Dani Caracola


Després d'uns 20 anys fent música en formacions de rock, blues, pop, bossa, samba, son, fusió, etc. com a guitarrista, baixista, percussionista, cantant i productor, destacarem el disc "Ya tu sabe" (2005) del grup de son cubà Echa Paká i el disc "Principis" 2010) del grup de rumba fusió Caracola com a antecedents d'aquestes "Cultures Viatgeres". El primer, per ser un grup nascut de la solidaritat entre músics cubans i catalans, i el segon per ser bressol de cançons que, algunes d'elles bé haurien pogut formar part d'aquest darrer disc pel seu caràcter intercultural.


Dani Caracola

 

Foto: Joke Bonte

 

 

 

La Banda de Ida y Vuelta


La Banda neix de la vocació de construir nous llenguatges compartint diferents referents culturals per a combinar sabors, i sensibilitats com ja s'havia fet amb els "cantes de ida y vuelta" (com la Rumba, el Bolero o l'Habanera entre molts altres) que no se sap ben bé

en quina mesura són d'aquí i en quina mesura d'allà. En definitiva, viure la interculturalitat

a través de la música. En aquest sentit hi ha músics com el Miguel de Perú, o el Martín

d' Argentina i Uruguay que viuen aquí de fa molts anys, havent-hi també l'Albert nascut

a Barcelona amb mare de la República Dominicana o fins i tot el mateix Dani Caracola

amb una rebesàvia mulata cubana. Completen la formació el Pol de Sabadell (com el

Vallès no hi ha res) i el més jove de la banda, el Nil de Cardona (al cor de Catalunya).

 

La Banda de Ida y Vuelta són:

 

Albert Casanova - "tres cubano" i veus

Miguel Arce - baix

Nil Mujal - saxo tenor, soprano i clarinet

Martin Horne - percussió

Pol Sabata - percussió

 

 

 

Dani Caracola & La Banda de Ida y Vuelta

 

 

Foto promocional del grup realitzada per Valentina Marchant


 

 

 

Cultures Viatgeres: un projecte col·lectiu


El projecte "Cultures Viatgeres" ja va agafant forma quan el setembre de 2011 graben Dani Caracola & La Banda de Ida y Vuelta 4 cançons (tres de les quals formen part del disc) i ho presenten a Verkami per tal d'aconseguir finançament mitjançant el micromecenatge per a realitzar el disc sencer. La resposta és molt positiva i, tot i els temps de crisi, es tira endavant el projecte gràcies a una cinquantena de mecenes, cosa que permet poder optar a presentar-lo al Festival Barnasants el 23 de març de 2012 a la sala Luz de Gas.

 

Dani Caracola & La Banda de Ida y Vuelta en Luz de Gas

 

Foto: Alba Lucia Reinoso

 

 

 

El productor Xavier Batllés


El paper que ha jugat el productor en aquest disc, Xavier Batllés, ha estat importantíssim, sobretot per la seva implicació que de forma entusiasta ha aportat, degut a la sintonia que ha tingut amb la filosofia del projecte. Tant és així que ha esdevingut un més de l'equip, més enllà de les funcions que normalment se suposa que ha de tenir un productor. Gràcies a la seva experiència com a músic, compositor, arranjador i productor que l'ha portat a treballar com a músic amb Ovidi Montllor, Mayito Fernandez, Gato Pérez, o Lucrecia entre molts altres a més de ser fundador de l'Orquestra Mirasol de jazz-fusió, i la seva experiència com a productor amb projectes com Pomada, Aïxa, Manel Joseph o Baetúria, ha sabut posar la tecnologia al servei de la música i de l'emoció. La seva implicació en el projecte l'ha portat a passar nits senceres treballant en les cançons aportant molt més que una visió tècnica musical, s'hi ha capbussat per implicar-se emocionalment en cada cançó connectant amb la intenció de que va més enllà de la música. En aquest sentit, tot i que teniem força clares les intencions i els arranjaments de les cançons abans d'entrar a l'estudi, hem aprés a deixar-nos sorprendre per resultats inesperats fruit de l'espontaneitat dels músics. Sobretot hem intentat aprofitar al màxim la creativitat dels músics participants intentant donar-los marge per donar la seva emprenta personal, sense oblidar el concepte de les cançons i el seu caràcter. I ha estat el criteri musical, intuitiu i emocional del Xavi en la majoria dels casos el que ha permès obtenir un resultat segurament molt millor del que s'haguès aconseguit pel camí més convencional. Han estat moltes les xerrades després de les llargues sessions de grabació debatent sobre el

que significa la música per a nosaltres i les diferents maneres de viure-la que hi ha al món. Reflexions sobre la nostra societat i com podem aprendre d'altres societats, sense perdre l'esperit crític, però també valorant sempre tot allò que ens meravella. Xavier Batllés

sobretot ha estat una persona generosa que comparteix la seva experiència sense imposar, proposant, construint i valorant les virtuds de tots els músics que han passat per l'estudi. La seva aportació és clau per a que aquest projecte hagi arribat a ser el que és. Ha captat des del primer moment l'essència d'aquest viatge col·lectiu i s'hi ha aventurat amb nosaltres compartint l'esperit solidari d'aquest projecte amb voluntat d'acostar-nos a diverses realitats socials i culturals amb la música com a canal per arribar a diferents sensibilitats i compartir-les. 

Xavier Batllés

 

 

40 músics viatgers


Aquest disc ha sorgit com una necessitat d'homenatjar a les cultures (i evidentment a la seva gent) que conviuen amb nosaltres a Catalunya. La cultura catalana no s'entén sense l'aportació de tantes altres. És per això que resultaria ridícul dir que les cultures que conviuen a l'actualitat amb la catalana la poden "empobrir". Més aviat caldria pensar el contrari, i compartir valorant la nostra identitat, les altres i les oportunitats que ens dóna el fet de ser plurals, sempre serà una riquesa. La llista és llarga i anirà sortint cada un dels músics participants en el petit diari de viatge que, cançó a cançó, ens farà viatjar a través de les cultures i les seves gents. En aquesta secció del web ben aviat publicarem un diari cançó a cançó del procés de grabació i del sentit de cada una de les escales musicals d'aquest viatge intercultural. Esperem que ens hi acompanyeu.

 

 

 

Músics que van participar al disc "Cultures Viatgeres" de Dani Caracola & La Banda de Ida y Vuelta
Cultures Viatgeres

Contacte:

danicaracola@gmail.com

Tel. (0034) 618208829

www.danicaracola.net

www.myspace.com/danicaracola

http://danicaracola.bandcamp.com/


WebMaster Danielus@Ko
danielusko@hotmail.com